3 vanligaste misstagen vid val av begravningsbyrå


I den svåra stund då en nära anhörig avlidit är det tyvärr många praktiska ting som måste ordnas. Det är den närmaste anhöriga som är ansvarig för att informera släkt och vänner men vem som sköter kontakten med lämplig begravningsbyrå kan man välja fritt. Om den som utses har viss vana är det till stor hjälp. Annars är det vanligt att begå en del misstag. Här listar vi de tre vanligaste:

Att låta begravningsbyrån sköta precis allt

Det vanligaste misstaget är att låta begravningsbyrån sköta precis allt. Det finns många delar i en begravning man kan sköta själv och på så sätt minska kostnaden. De saker som man kan behöva hjälp med av en begravningsbyrå är kistläggning, hjälp att lyfta kistan samt transporter. Övrigt kan man ensam, eller med hjälp av släkt eller bekant, sköta själv. En fullständig begravning av enklaste sort med 50 gäster offererar byråer till mellan 20 till 25 000 kronor. De grundläggande delarna enligt ovan kan man få för mellan 5 till 7 000 kronor. Själv får man då ordna begravningskaffe eller mat om man så önskar. Kaffe med bröd i församlingshemmet kan stanna på 2 eller 3 000kronor med enkel förtäring. Summa blir då maximalt 10 000 kronor, hälften av vad begravningsbyrån kostar. Men det kan bli lite arbetsamt och om man sörjer är det kanske inte så lätt att organisera och styra, särskilt om man ska sköta ordinarie arbete själv.

Att välja begravningsbyrå för snabbt på fel grunder

Ett annat misstag är valet av auktoriserad byrå eller icke-auktoriserade. Många tror att de sistnämnda är billigare men så är oftast inte fallet. Begå heller inte misstaget att ta första bästa byrå, kontrollera samtliga eller så många som möjligt i närområdet. Det bästa är att besöka byråerna personligen för att se vilken kontakt man får. Det vore trist att bli oense med en begravningsbyrå om detaljer, kostnader eller typ av service. Under sorgearbetet är det inte önskvärt med konflikter av något slag. Så undvik misstag och anlita bästa möjliga begravningsbyrå.

Att inte hämta in offerter från flera lika begravningsbyråer

Det kan kännas lite obehagligt att göra begravningen av en älskad och sörjd person till en ekonomisk fråga, men det är viktigt att veta att det inte alls är fel att tänka på kostnaderna. Begravningen ska vara ett tillfälle för de efterlevande att ta farväl – det är huvudsaken. Ta därför in offerter från flera byråer. Den som du får bäst kontakt med är förmodligen också den bästa att anlita, men det skadar inte att vara informerad om alternativen.